A fülzsír

A fülzsír – és a reklámok

Kedves páciensem hívott föl a napokban azzal, hogy kíváncsi lenne, mi a véleményem egy fülspray-vel kapcsolatban, melyet gyakran hirdet a TV, a reklám azt sugallja, hogy ezt feltétlenül használni kell a fül tisztántartása érdekében, sőt enélkül nem is lehet igazán tiszta az ember. Innen jött az ötlet, hogy írjak a hallójáratról, működéséről, tisztításáról.

Egy kis anatómia:

A fül szerkezetileg három fő részre tagolható, ezek: a külső fül, a középfül és a belső fül. Most ezek közül csak a

külső fülről lesz szó.

A külső fül maga a fülkagyló és a hallójárat, melyet a dobhártya választ el a középfültől. A hallójárat lényegében egy bőrrel bélelt körülbelül 2,5 cm hosszú cső, melynek enyhe „S” alakú görbülete van. A bőr bőven tartalmaz mirigyeket, s ezek termelik a fülzsírnak nevezett sárgásbarna színű anyagot, melynek nagyon fontos szerepe van: a bőr védelme a külvilággal – fertőzésekkel, szennyeződésekkel – szemben. Ha ebből kevés termelődik, az gyulladásokra hajlamosítja a hallójáratot, ha túl sokat termel a bőr, akkor pedig összegyűlhet és kis dugó formájában elzárhatja a járatot.

Vannak olyan emberek, akiknek emiatt rendszeres időközönként fel kell keresniük a fül-orr-gégészt vagy a háziorvost, ahol legtöbbször némi langyos víz és egy erre alkalmas fecskendő segítségével a baj könnyen orvosolható és a fülzsír-dugó eltávolítható. Az emberek többségének viszont soha nem gyűlik össze fölösleges mennyiség, mivel a hallójárat „öntisztuló”, a bőr csillószőrökkel borított, s ezek a szőröcskék folyamatos mozgásban vannak, a külvilág felé „csapkodva” sodorják kifelé a bőrön lévő levált hámsejteket, szennyező anyagokat, és természetesen a fülzsírt is.

Hogyan tisztítsam?

Mosakodás során ezért bőven elég az ujjunkkal elérhető mélységig megmosni a fülünket és törölközővel ugyanilyen mélységig megtörölni, a járat mélyebb tisztítást nem igényel, sőt veszélyes is lehet. A kereskedelemben kapható vattás fültisztító pálcikák kizárólag arra valók, hogy a csecsemők és kisgyermekek fülét közvetlenül a hallójárat bemenetében ki tudjuk törölni, de mélyebbre nyúlni szigorúan tilos. Komoly sérüléseket lehet vele okozni, mivel a hallójárat bőre érzékeny, könnyen bereped-megsérül, és ha elég „ügyes” az ember, akkor még a dobhártyáját is beszakíthatja, sajnos nem egyet láttam már a fül-orr-gégészeti rendelésen (ráadásul a pálcikával a fülzsírdugót többnyire nem kiszedni, hanem mélyebbre tolni sikerül, amitől csak rosszabb helyzet alakul ki, mint anélkül lett volna). Az állandó otthoni tisztogatás éppen a fertőzések esélyét növeli, részben a mikro-sérülések okozásával, részben a védelmet adó fülzsír-réteg eltávolításával.

Vagyis a fent említett fültisztító spray használatát sem indokolja és nem teszi szükségessé semmi. A spray természetesen nem is árt, de hangsúlyozni szeretném azt, hogy teljesen felesleges, az arra hajlamosaknál a fülzsírdugó képződését nem fogja meggátolni, a dugó kimosására pedig a spray nem alkalmas. Nagyjából ugyanez a helyzet a fülgyertyával is, én még nem láttam olyat, hogy a fülzsírt sikerült volna kiszedni vele, a fülgyertya alján összegyűlő anyag a gyertya égésterméke (ha az asztallapon égetem el, ugyanúgy összegyűlik benne!). Ha volt a fülben dugó, az gyertyázás után is benne marad, ha nem volt, akkor pedig finom porszerű anyag látható a bőrön és a dobhártyán (szintén égéstermék), de ezen kívül nem történik változás.

Vagyis azt tudom tanácsolni mindenkinek, hogy ne költsön feleslegesen a föntebb emlegetett „csodaszerekre”, ha panasza van, inkább mutassa meg a fülét orvosnak, ha nincs panasza, akkor pedig sima mosakodás elég a fülének, egyéb teendő nincs!