Húgyúti fertőzések

A húgyúti fertőzés a leggyakrabban nyáron fordul elő, és főleg a női nemet érintő problémáról van szó. Férfiaknál kevésbé fordul elő húgyúti fertőzés – igaz, ha előfordul, az mindig súlyosabb baj jele. A női húgycső lényegesen rövidebb, különösen szülés(ek) után tágabb a férfiakénál, így sokkal könnyebben feljuthat kórokozó a húgyhólyagba. Nemi érintkezés, anatómiai rendellenességek-adottságok, bizonyos alapbetegségek (pl. cukorbetegség, vesekövesség), terhesség hajlamosít a gyulladás kialakulására. A vizelet maga steril, benne normális esetben sem baktérium, sem gomba vagy egyéb mikroorganizmus nem fordul elő, csak a vesén át kiürülő bomlástermékeket tartalmazza. Ha – többnyire a vastagbél baktériumaiból – bejut kórokozó a hólyagba, gyulladás alakul ki. A fertőzések újra és újra ismétlődhetnek, ami az arra hajlamosak életét jelentősen megkeserítheti.

Tünetei:

A gyakori, sürgető vizelési inger, amikor rendszerint csak néhány csepp vizelet ürül, de az kínzó, égető, csípő fájdalmat okoz. A vizelet lehet zavaros, lehet véres, sőt előfordulhat az is, hogy a vizelés végén cseppekben vér ürül a húgycsőből. Járhat hidegrázással, lázzal, rossz közérzettel, alhasi fájdalommal is. Deréktáji fájdalom esetén már inkább vesekőre kell gondolnunk, vagy több napos panaszok esetén a vesemedence gyulladása is kialakulhat a fertőzés felhúzódásával – ezt lehetőleg ne várjuk meg, panasz jelentkezése esetén minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. Érdemes az orvoshoz vizeletmintát is vinni, a rendelőben gyors tájékozódásra való tesztek elvégezhetők. Ismétlődő gyulladásnál vizelettenyésztésre be lehet küldeni a bakteriológiai laborba vizeletmintát, illetve urológust kell felkeresnünk az esetleges kiváltó ok tisztázására. Ilyenkor röntgen-, ultrahang-vizsgálat és esetleg hólyagtükrözés is szükségessé válhat.

Kezelés:

A betegséget antibiotikummal kezeljük, az antibiotikum kiválasztása függ a kórelőzménytől, az alapbetegségektől, a leletektől, így a választást az orvosra kell hagyni (nem biztos, hogy a szomszéd által használt gyógyszer ugyanúgy beválik – a szomszédnak lehetett más baja is, hasonló tünetekkel!). Vannak gyors hatású gyógyszerek, a legenyhébb és kezdeti stádiumú fertőzésnél egyszeri nagyobb adagú antibiotikum is elég lehet, de többnyire hosszabb idő – kb. 5 napos kúra – szükséges a panaszmentessé váláshoz, a gyógyuláshoz. Az orvos utasításait be kell tartani, a gyakori gond az, hogy előbb abbahagyja a beteg a tabletta szedését, s ezzel elősegíti a baktérium-rezisztencia kialakulását és a panaszok hamar visszatérnek – esetleg súlyosabb formában. A gyulladással járó fájdalom csillapítására is szükség van, lehet fájdalomcsillapítót is bevenni, de sokszor a pihenés és az altest melegen tartása (melegítőpárna pl.) elegendő. Emellett gondoskodni kell a bőséges folyadékfogyasztásról is, ez a betegség kezelése alatt is és a későbbiekben a megelőzésben is nagyon fontos. Tisztálkodásra ilyenkor a kádfürdő nem javasolt, inkább zuhanyozni kell és-vagy semleges mosakodó-krémet, illetve savas pH-jú mosakodószert (intim mosakodógél) javasolt használni szappan és különböző illatosított tusfürdők helyett. A megelőzés érdekében lehetőleg minden székelés után mosakodni kell, valamint nemi érintkezés előtt is, hogy a végbél környékén esetleg megtalálható baktériumok ne kerülhessenek a húgycső-nyílásba vagy a hüvelybe.