Alkoholista lennék??

Itt az október vége, már leszüretelték a szőlőt szinte mindenhol, a mustból pár hónap múlva kész az új bor. Az ősz a pálinkafőzés ideje is, ilyenkor már többnyire befejeződött a szilva, körte stb. „itókává alakulása”. Így talán nem haszontalan néhány szót szólni az alkohol hatásairól, az alkohol fogyasztás kedvező és kedvezőtlen következményeiről.

A szőlőművelés az emberi civilizációval egyidős, megkövesedett szőlőtőke maradványokat már a negyedkori kövületekben is találtak. A szőlőművelés emlékei már óegyiptomi, ázsiai, asszír stb. dokumentumokban is előfordulnak, Pannóniában pedig valószínűleg a Római Birodalom idején honosodott meg. A virágzó szőlőtermelés magyarországi írásos emlékei már István királyunk korából fennmaradtak, s azóta is sok költő és lelkes borbarát illeti a dicsérő jelzők sokaságával a bort, közülük is elsősorban a tokajit. Olyannyira, hogy még nem is olyan régen a gyógyszerkönyvben gyógyszerként szerepelt! De ami kis mennyiségben gyógyszer, az nagy mennyiségben méreg, ez a borra és mindenféle alkoholos italra igaz.

A különböző italokhoz különböző pohár jár, minél erősebb az ital, annál kisebb a pohár űrtartalma, így egy pohár pálinka alkoholtartalma alig több, mint egy pohár söré (kb. 16 g a pálinkáé és 12 g a söré). Természetesen, ha sörös pohárból isszuk a pálinkát, ez már nem igaz… Több tanulmány foglalkozott már az alkoholfogyasztás keringésre gyakorolt hatásának megítélésével és az eredmények azt mutatják, hogy például az akut szívinfarktus előfordulása és a koszorúér-betegség halálozása alacsonyabb az 1-2 naponta kevés alkoholt fogyasztók körében, mint a teljesen absztinensek, vagy a nagy mennyiséget fogyasztók között. Sőt a már lezajlott szívinfarktust is a legtöbben a mérsékelt alkoholfogyasztók közül élték túl, míg a teljesen absztinensek halálozása magasabb volt.

Na, de mennyit is szabad inni? Maximum 1-2 naponta egy pohár ital az, ami biztosan nem ártalmas. Ennél több és pláne gyakran több már komoly károkat okoz az egész szervezetben, de főleg a máj, a gyomor, az agy illetve az idegrendszer sérül. Gondoljuk végig a megivott alkohol sorsát! A lenyelt ital a nyelőcsövön át a gyomorba, onnan a belekbe jut és innen perceken belül felszívódik a vérbe és eljut a test minden víztartalmú részébe, így az agyba, tüdőbe is, utóbbi hólyagcsáin keresztül fizikai diffúzióval ki is választódik (alkoholos lehelet!). A máj enzimei bontják le az alkoholt kb. 10 mg/óra/testsúlykg sebességgel, vagyis 3 dl sör alkoholtartalmának lebontása kb. 2 óra egy átlagos súlyú felnőttnél. A máj munkáját nem lehet gyorsítani! Vannak „tuti” népi gyógymódok, amivel ezt sürgetni szeretnék (kávé, nyers tojás, hideg zuhany stb.), átmeneti jobb közérzetet talán el lehet velük érni, de az alkohol nem bomlik gyorsabban. Ha valaki rendszeresen sokat iszik, a mája gyakorlatilag folyamatosan munkára kényszerül, pedig napi 10 óránál több már nem elfogadható a máj funkciója szempontjából (mai tudásunk szerint). Ezzel együtt is évekig egészségesnek látszik az alkoholista, holott ezalatt a szervekben egyre súlyosabb károsodás alakul ki, s rendszerint hirtelen borul föl az egyensúly és kerülnek felszínre a bajok.

Kis mennyiségű alkohol kellemes közérzetet biztosít, élénkebben gondolkozunk, aktívabbak, beszédesebbek leszünk. Nagyobb mennyiség már gátlástalan, kritikátlan viselkedést vált ki, a mozgás lassúbb és koordinálatlan lesz, nehezebb visszatartani a vizeletet, csökkennek a szexuális képességek. További ivás hatására öntudatlan állapotba lehet kerülni. (Egy nagy súlyú férfinél ez lényegesen nagyobb mennyiség után következik be, mint pl. egy kis súlyú nőnél.) Ha ez rendszeresen, éveken át megismétlődik, súlyos fizikai leromlással, fertőzések elhatalmasodásával, bőr- és nyálkahártya gyulladással, rákos betegségek kialakulásával (elsősorban szájüregi-, nyelőcső-, gyomorrák), máj- és hasnyálmirigy károsodással és az idegrendszeri károsodások többféle formájával jár, férfiaknál impotencia, nőknél menstruációs zavarok alakulnak ki. Aztán van egy érdekes formája az ittasságnak, amit patológiás részegségnek hívnak. Ezt akkor mondjuk, ha aránytalanul kevés alkohol megivása után viselkedik valaki nagyon durván, vagy lesz nagyon rosszul. Hogy példával illusztráljam: ha Ön két pohár sör megivása után úgy érzi, hogy az asztaltársát feltétlenül fejbe kell vágnia egy fél téglával, akkor jobb, ha inkább egy kortyot sem iszik soha többet! Továbbá ajánlatos tartózkodni az alkoholivástól terhesség esetén, munka, tanulás vagy sportolás előtt. Az meg talán magától értetődő kellene legyen, hogy autóba ülni alkoholivás után nem szabad. Sajnos, ezt nagyon sokan nem tartják be, pedig rengeteg baleset oka részben, vagy teljesen az ittas állapot miatti reflex-lassulás és kritikátlanság.

Az ember saját magával szemben nem mindig tud objektív lenni.

Mik azok a jelek,

amik arra utalnak, hogy Ön már nem ura a helyzetnek és az alkoholivást vissza kéne szorítania?

 • Nem csak este, hanem már nap közben is kívánja a szeszt

 • Keresi olyanok társaságát, akik szintén többet isznak

 • Gyakran vásárol magának alkoholt

 • Úgy érzi, hogy gondjait enyhíti egy pohár ital

 • Ha magányos, határozottan kívánja az alkoholt

 • Nehezére esik nemet mondani, ha itallal kínálják

 • Egyre hamarabb veszti el a türelmét, idegesebb, feszültebb, mint korábban

 • Másnaposságából remegő kézzel ébred

 • Egyre gyakrabban rossz a közérzete, verejtékezik, nyugtalanul alszik, rossz a szájíze, fáj a feje, a gyomra

 • Iszogatás után másnap nem emlékszik a történtekre

 • Barátai, ismerősei már tanácsolták azt, hogy kevesebbet kellene innia

Évtizedig tartó alkoholizálás után, teljes alkoholmegvonást követően 3-5 nappal alakul ki a „delirium tremens”-nek nevezett kórkép, ami akár halálos kimenetelű is lehet és akkor szokott kialakulni, ha az alkoholista például kórházba kerül sürgős műtét, vagy baleset miatt, vagy egyéb okból hirtelen leáll az ivással. Általában ilyenkor már csak hosszas kórházi kezelés javíthat a beteg állapotán, de maradványtünetek szinte mindig maradnak (pl. teljes agyi leépülés, „elbutulás”). Jó lenne nem eljutni idáig! Ha bárki úgy érzi, hogy túl sokat iszik, de egyedül nincs ereje leszokni, kérjen orvosi segítséget. Hozzáteszem, hogy nagyon nehéz feladat, de meg kell mindent próbálni. A leszokáshoz általában szükség van kitartó és hatékony pszichoterápiára, gyakorlott terapeutával, csoportos kezelésre-beszélgetésekre, emellett gyógyszerek is rendelkezésre állnak, a család támogatása is fontos. A cél az lenne, hogy az alkohol maradjon meg annak, amire tényleg jó: alkalmakkor 1-2 pohár elfogyasztása mellett elbeszélgetni, egy ünnep fényét egy pohár pezsgővel emelni, vagy egyszerűen egy finom vasárnapi ebéd mellé egy pohár jó bort meginni és ne tovább.