Covid oltás utáni tudnivalók

Koronavírus elleni OLTÁS UTÁNI TUDNIVALÓK

Összeállította: Dr. Rékassy Balázs és Dr. Cserni István (2021. 02.25.-i verzió)

betegtájékoztató

Előszőr is engedje meg, hogy gratuláljunk, hogy megkapta a védőoltást!

 

Az alábbi gyakori kérdések és válaszok összegyűjtésével szeretnénk segíteni az Ön jobb informálását.

Mi várható?

Ahogy a vírusra, úgy a védőoltásra is az emberek szervezete különbözőképpen reagál. Nem tudjuk, hogy kinél vált ki heves reakciókat, kinél semmit.

Mindenesetre azt javasoljuk, hogy a védőoltás utáni 1-2 napra ne tervezzen semmi nehéz különleges tevékenységet, szellemi vagy fizikai munkát.  Amennyiben szükséges lesz előre szervezze meg, hogy legyen olyan kollégája, aki tudja Önt helyettesíteni, ha gyenge.

Javasoljuk, hogy oltás után hazafelé menet vásároljon be, legyen otthon másnapra kellő mennyiségű folyadék, ennivaló, és lázcsillapító, hányingercsillapító.

Mégis milyen mellékhatások lehetnek?

Ne csodálkozzunk, ha az oltás után pár órával gyengének, betegnek érezzük magunkat, pont, mint egy vírusos megbetegedés esetén.

Ha jelentkeznek ezek a tünetek várhatóan 1-2 nap alatt el fognak múlni, és ezek a szervezet immunválaszát jelentik. (Gondoljunk arra, mennyivel rosszabb lehet a vírust elkapni, mint ezeket a mellékhatásokat kibírni 1-2 napig).

Az alkalmazási előírat pontosan felsorolja a mellékhatásokat, így akit érdekel, utána tud nézni, de a leggyakoribbak:

 • fejfájás;  
 • injekció beadásának helyén fellépő duzzanat, bőrpír;
 • átmeneti láz;
 • fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség;
 • izomfájdalom, ízületi fájdalom;
 • hasmenés;
 • köhögés;
 • hányinger, étvágytalanság, esetleg hányás.

Készüljön fel ezen tünetek otthoni ellátására: fájdalom/láz esetén használjon fájdalom/lázcsillapítót, hányinger/hányás esetén hányingercsillapítót! Igyon sok folyadékot!

 

 

 

 

Most megkaptam az első oltást, mikor leszek védett?

Már az első oltás után elkezd a szervezet ellenanyagokat termelni, de igazi védettség a második (“booster”) oltás után 1-2 héttel alakul ki. Azoknál, akik az első oltást kapták meg, bizonyos fokú védettség már kb. 2 hét múlva jelentkezik, de ez gyorsan csökkenne, ha nem lenne második oltás. Ezért is kell a második oltás, amely újabb antitest termelésre készteti a szerveztet. Ezért is fontos, hogy ne feledkezzen meg a 2. oltásról!

A második oltás beadásának helye, ideje: __________________________

A második oltást is megkaptam. Most mi várható?

Sokaknál a második oltás után nagyobb immunválaszt figyeltek meg. A fent leírt mellékhatások jelentkezhetnek szintén, de lehet, hogy kicsit erősebben. Ne ijedjen meg, 1-2 nap és el fognak múlni.

Teljes védettség csak a 2. oltás után 1-2 hét múlva érhető el. (Pontosabban, minimum: Pfizer: 7nap; Moderna: 14nap; AstraZeneca: 15nap; Szputnyik: 3 hét, Sinopharm: 14nap)

Megkaptam az oltást, a fenti mellékhatások nem múlnak, pedig már 2-3 nap eltelt. Mit tegyek?

Mindenképpen jelezze az orvosának, egyrészről a súlyos mellékhatásokat kötelezően jelenteni kell, másrészről előfordulhat, hogy Ön koronavírusos lett időközben, és úgy kapta meg az oltást. Ekkor sincs baj, nem kell megijednie, vannak ilyen esetek, megfigyelés alatt legyen, és az orvosa utasítása szerint járjon el.

Jól vagyok, beoltottak, akkor mostantól nem kell maszkot hordanom?

Sajnos, ez nem igaz. Kell maszkot hordania, mivel a nyálkahártyán változatlanul meg tudnak tapadni a koronavírus részecskék, csak a szervezet felkészült védekező reakciójának köszönhetően nem tudnak olyan mértékben a teljes szervezetben elszaporodni. Az embertársaink védelme érdekében is és a saját védelme érdekében is változatlanul be kell tartania a járványügyi védekezés alapszabályait: távolságtartás, maszk használat, kézmosás.

Akkor mi értelme az egész oltásnak?

 1. Az oltás segítségével, Önnél lényegesen kisebb az esélye, hogy súlyosan megbetegszik, és kórházba kerül, még akkor is, ha elkapja a fertőzést, várhatóan sokkal enyhébb lefolyással esik át rajta;
 2. Kisebb eséllyel fertőz másokat;
 3. Ha olyan társaságban van, ahol mindenki be van oltva, vagy 3 hónapon belül volt COVID-os volt, akkor maszk nélkül is beszélgethetnek.
 4. Cél, hogy minél hamarabb elérjük a nyájimmunitást, és ne hagyjunk időt a mutációk kialakulásának, széles körű terjedésének, kvázi ennek az egész borzalomnak!

Ezért is fontos, hogy minden barátját ismerősét rábeszélje az oltásra, és legyen rá büszke, hogy Ön már beoltott!

 

Jó egészséget kívánunk és várjuk, hogy újra szabadon találkozhassunk szeretteinkkel!