Influenza védőoltás - kérjem?

Az ősz az influenza védőoltás szezonja. Ilyenkor a média is javasolja a védőoltás beadását, de azért az interneten egymásnak teljesen ellentmondó véleményeket láthatunk-hallhatunk. Szeretnék némi támpontot adni az eligazodáshoz, hogy kinek és miért érdemes kérnie a védőoltást.

Mi a célja?

Az influenza cseppfertőzéssel terjedő, többnyire nagyon magas lázzal, végtag- és izomfájdalommal, fejfájással, légúti tünetekkel, rossz közérzettel járó betegség. Az influenza vírus jellemzően a téli időszakban okoz betegséget, kb. 1 hetes lappangási ideje van a fertőzéstől számítva. Tüneti kezelésre gyógyul, de 1-2 hétig ágyba parancsolja a beteget, és sajnos gyakori, hogy szövődmény alakul ki, főleg az egyébként sem egészséges emberek esetében. A szövődmény, illetve az esetleges (és gyakori) felülfertőződés esetén már sok héttel meghosszabbodhat a betegség lefolyása, ekkor antibiotikum és egyéb gyógyszerek is szükségesek a kezeléshez, sőt kórházi kezelésre is sor kerülhet. Mint tudjuk, minden évben többen meghalnak az influenza vírusfertőzés következtében.

A védőoltással ezt a betegséget lehet megelőzni, az oltás kb. 85%-os védettséget ad. Az oltás egy évig véd a leggyakoribb influenza-törzsek ellen, a WHO határozza meg minden évben az új oltóanyag összetételét, ennek alapján gyártják le a gyógyszergyárak, és ősszel kerül forgalomba az új vakcina.

Kinek javasolt a védőoltás?

A krónikus betegségben szenvedő embereket sokkal jobban megviseli az influenza, ezért nekik mindenképpen javasolt a védőoltás, bizonyos betegségek mellett ingyenesen is kérhető a háziorvosoknál a vakcina. Ezek a krónikus betegségek: légzőszervi, szív-érrendszeri (kivéve a magas vérnyomás), vese- és májbetegség, cukorbetegség, egyéb anyagcsere-betegség, csökkent immunitással járó betegségek, tartós aszpirin-kezelésben részesülő gyermekek, de a 60 év felettiek betegségtől függetlenül is ingyenesen kaphatják az oltást. A betegség terjedése nagyobb közösségekben gyors és gyakori, ezért kollégiumban, idősek otthonában stb. lakóknak, és az ott dolgozóknak is érdemes kérni oltást, valamint az oktatási, rendőrségi, és egészségügyi dolgozóknak is javasolt. Különösen javasolt még a baromfifeldolgozással foglalkozó emberek védőoltása is, illetve mindenkinek érdemes beoltatni magát, aki nem akar kiesni a munkából influenza miatt.

Okozhat-e betegséget a védőoltás?

Egyértelműen és határozottan NEM okozhat!

Az influenza védőoltások többféle technológiával készülnek, de egységesen mindegyikre igaz, hogy élő kórokozót nem tartalmaznak, így kizárt, hogy betegséget okozzanak. Vagy elölt teljes vírus, vagy immunválaszt kiváltó vírus-darabkák vannak a vakcinában, melyek ellenanyag-termelést váltanak ki a szervezetben. Viszont, ha valaki már a lappangási időben van, nincsenek még tünetei, de már fertőződött a vírussal, akkor a védőoltás már nem előzi meg a betegséget – ezért javasolt minél korábban kérni az oltást, erre a legalkalmasabb hónap a november-december.

Hasznos-e az oltás?

Igen, ha valaki nem szeretne influenzás lenni, akkor feltétlenül kérje!

Ha arra gondolunk, hogy mennyi időre esik ki a beteg ember a munkából (a táppénz lényegesen kevesebb, mint a fizetés, de a munkáltatónak is helyettesről kell gondoskodnia), ezalatt mennyi gyógyszerre van szüksége, lázcsillapítókra, egyéb tüneti szerekre, esetleg antibiotikumra stb., akkor gazdasági szempontból is, a családi költségvetés szempontjából is hasznos, hiszen a védőoltás 2000 Ft körül van (az ingyenesen oltott csoportról nem is beszélve!), viszont 10000-15000 Ft is szükséges lehet a gyógyszerekre, ha már kezelésre van szükség. Ráadásul az oltott és ezért védett ember nem kapja el a betegséget, és így nem is fertőzi tovább a környezetét, így a terjedése is lassítható-megállítható, ami szintén nagyon fontos szempont.